Tecnologia
TECNOLOGIA I DIGITALITZACIÓ
 
Vivim en una societat que està en canvi constant. Materials, objectes tècnics, comunicacions, alimentació… són un exemple d’aquests canvis. Per aquest motiu és necessari potenciar el coneixement científic des de l’àrea de tecnologia per entendre aquesta realitat.
L’assignatura de tecnologia al llarg de l’ESO va lligada al procés tecnològic, aquest és un  mètode de treball sistemàtic que facilita la realització de projectes. Es parteix d’un problema o requeriment inicial, després es fa una cerca d'informació per tal de poder fer una pluja d’idees i poder triar la millor. Tot seguit es planifica el projecte, es porta a terme i s’avalua buscant els punts dèbils per realitzar les propostes de millora.
Tecnologia és una matèria obligatòria de 1r a 3r de la ESO. A 1r d’ESO, trobem la tecnologia integrada amb STEAM, creant un vincle més fort entre les ciències i la tècnica. A 2n d’ESO la trobem sola. 
A 4rt d’ESO tenim l’opció d’escollir la matèria de Tecnologia i la matèria de Digitalització de forma separada. 
 



Durant tota la ESO, també s’ofereixen optatives per aprofundir en diferents aspectes de la matèria, en concret, amb la robòtica.Programació amb LEGO
En aquesta matèria l’alumnat aprèn creant els seus robots i programant-los. D’aquesta manera l’alumnat és protagonista actiu i reflexiu del seu aprenentatge a través del disseny i l’elaboració de creacions pròpies, i on es potencia el desenvolupament de les seves habilitats i competències.
Participació al concurs de robòtica APERTIX (abans ROBOCAT)








                         







Cotxe ARDUINO
La programació ajuda a desenvolupar el pensament lògic i les estratègies de resolució. La introducció a la programació amb llenguatge de programació, ho farem amb Arduino Blocks, que permet seguir programant amb blocks.
Iniciem fent petites pràctiques introduint l’electrònica per poder realitzar el robot 
Els llenguatges de programació comparteixen estructures bàsiques, i alguns s'assemblen més entre ells que uns altres. Nosaltres escollim processing, perquè el que s'aprèn en Processing serveix per a programar amb qualsevol altre llenguatge de programació.
Aprofitant que el processing és molt semblant al IDE d’Arduino, utilitzarem aquest per fer projectes amb Arduino i fent una introducció a l’electrònica.


   




       
Aquesta matèria és optativa a 4rt d’ESO, està organitzada en situacions d’aprenentatge que permeten avançar en aspectes essencials de la vida diària, que han de quedar integrats per analitzar problemes tecnològics concrets. Aquesta matèria tracta els següents continguts:
L’habitatge: Característiques dels habitatges: orientació, distribució,.... El lloguer i les hipoteques, despeses dels habitatges. Posant èmfasis en la sostenibilitat.
Electrònica analògica: Característiques dels components electrònics, anàlisis, simulació i construcció  de  circuits bàsics.
Electrònica digital: Què és una funció lògica, operacions utilitzant l’àlgebra de Boole, simulació i construcció de circuits amb portes lògiques.
Pneumàtica i hidràulica: Descripció del funcionament de les vàlvules, actuadors i accionaments. Anàlisis, disseny i construcció de circuits senzills.
Sistemes de control i automatismes: Entendre la funció dels sensors, actuadors i controladors en els automatismes. Domòtica. Dissenyar i construir sistemes automàtics i robots utilitzant les eines informàtiques.








En aquesta optativa ens centrem en la creació i edició  de contingut multimèdia i la seva compartició. Els continguts que es tracten són els següents:
Sistemes operatius: Introducció a Windows i altres sistemes operatius. Recomanacions de seguretat. 
Multimèdia: Programes per editar i  treballar amb imatges de mapa de bits (GIMP), vectorial (Inkscape) i imatge 3D (Gimp)i  ús de programes d’edició d’àudio (audacity) i vídeo (OBS,VSDC).
Publicació i difusió de continguts: Editors de pàgines web i portafolis. Eines per gestionar i mantenir sistemes compartits. Creació de continguts per TWITCH.
Aplicacions mòbils: Creació d’una aplicació mòbil (Bitbloq APPS)
 




 
 
 
Institut Damià Campeny
Plaça dels Bous, 5. 08301 Mataró
Tel. 937 554 730
a8021302@xtec.cat